15 Apr 2017

Bukit Batu Putih, Port Dickson - ZakersOnPace

Bosan dengan aktiviti dalam gym dan berjogging ditempat yang sama untuk kuruskan badan dan sihat? kali ni ZOP akan berkongsi kaedah lain yang lebih menyeronokkan. Antara aktiviti yang boleh membakar kalori dengan cepat ialah dengan mendaki (Hiking) bukit ataupun gunung. Baru-baru ni ZOP sempat mendaki Bukit Batu Putih yang terletak di Port Dickson. Bukit ni memang sesuai untuk sesiapa yang baru hendak mencuba aktiviti mendaki sebab tak susah pun. (hehe..)

Video Penuh Bukit Batu Putih Di Bawah
Puncak Bukit Batu Putih, Port Dickson

Untuk ke Bukit Batu Putih ni senang je, waze sahaja "Hutan Rekreasi Tanjung Tuan". Bila korang nampak je Ilham Resort, Port Dickson tu dah sampailah maknanya. Jangan lupa sedia RM 1 (seringgit) sebagai yuran masuk okay. Perjalanan sampai ke puncak lebih kurang 30-40 minit, bermula dengan mendaki di atas jalan tar kemudian separuh lagi laluan denai yang mudah dan akhir sekali kena panjat batu-batu untuk sampai ke puncak. (jangan risau, tali ada disediakan)


*Tips Pilihan: Apakah Itu Diet Sihat

Sebaik sahaja anda tiba di puncak, secara automatik penat anda mendaki akan hilang apabila melihat keindahan lautan dari puncak Bukit Batu Putih dengan ketinggian sekitar 300 meter. Selain itu, aktiviti paling best ZOP pada hari tersebut ialah kami dapat bergambar dengan ular semasa di puncak. Walaupun geli tengok ular, tapi terpaksa juga buat-buat berani sebab nak ambil gambar punya pasal. (hehe..)

Sempat Bergambar Dengan Ular

Oleh kerana tempoh pendakian tidak terlalu lama, ZOP sempat juga untuk berjalan-jalan sekitar Port Dickson seperti Pantai Teluk Kemang. Kemudian lepas dah main air laut dan cuci mata (hehe..) perut pulak terasa lapar dan restoran pilihan ZOP masa tu ialah Cowboy Place, tempat paling banyak orang buat review sebagai tempat wajib singgah di Port Dickson.

Singgah Makan di Cowboy Place

Okay itu saja perkongsian ZOP dalam entri kali ni dan ini adalah episode pertama pendakian yang ZOP lakukan, sebab tu kami cari tempat mudah dahulu (hehe..) Lepas ni ZOP akan mendaki lebih banyak lagi bukit dan gunung yang menarik untuk dikongsi bersama anda.

So tungguuuuu..

ZOP OUT!

Do Follow Us
Facebook : Zakers On Pace
Instagram : @zakersonpace
Youtube : ZakersOnPace

" Those who cannot change their minds cannot change anything. "


EmoticonEmoticon